Στις 4-6/10/2013 διοργανώθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής με θέμα «Κόσμοι που αλλάζουν & Σημεία των καιρών». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου και Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Το συνέδριο κινήθηκε σε θέματα προερχόμενα από ένα ευρύ διεπιστημονικό και θεωρητικό φάσμα, όπως διαφορετικά σημειωτικά παραδείγματα, μεταδομιστικές και μετανεωτερικές προσεγγίσεις, κοινωνική σημειωτική, θεωρίες πολιτισμού και επικοινωνίας.

Το εργαστήριό μας, πιο συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με το οργανωτικό κομμάτι του Συνεδρίου, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε υποστηρικτικό επίπεδο και την τεχνοτροπία του από προηγούμενες δραστηριότητές του. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάνω από 250 σύνεδροι και 60 ομιλητές. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι αυτή.

Όμως, η δραστηριότητα του εργαστηρίου δεν περιορίστηκε μόνο στην οργάνωση. Μία ομάδα μελών του εργαστηρίου, με επικεφαλής τον Γιώργο Ανδρουλάκη, παρουσίασε την ανακοίνωση με τίτλο «Linguistic cityscape revisited: inscriptions and other signs in the streets of Volos». Πρόκειται για μια ανάλυση πρώτου επιπέδου των γλωσσολογικών μοτίβων των σημείων που εντοπίζονται σε δρόμους του Βόλου. Η συλλογή των φωτογραφιών έγινε ως μέρος προαιρετικής εργασίας στα προπτυχιακά μαθήματα του κ. Ανδρουλάκη.

simiotiki