H δράση και η προσφορά του EMΔΔEΓ επικεντρώνεται σε τρεις κατευθύνσεις:

Α) στη διδασκαλία της Νέας Eλληνικής ως μητρικής γλώσσας,

Β) στη διάδοση και διδασκαλία της Νέας Eλληνικής ως δεύτερης και ξένης γλώσσας,

Γ) στη μελέτη και ανάλυση της ΝΕΓ, κυρίως από κοινωνιογλωσσολογική σκοπιά, και στην επιστημονική συμβολή σε ζητήματα γλωσσικής πολιτικής.

Eιδικότερα:

Α) Στον τομέα της Eλληνικής ως μητρικής γλώσσας το EMΔΔEΓ αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

i. Στη συγχρονική ανάλυση, μελέτη και περιγραφή της ΝΕΓ που μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους (π.χ. με τη συνεργασία ειδικών ερευνητών/-ριών, με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, με την πραγματοποίηση συνεδρίων, ημερίδων, επιστημονικών συναντήσεων κ.ά.).
ii. Στη σύνταξη εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας, στην παραγωγή άλλου σχετικού υλικού, συμβατικού και εναλλακτικού, και στην ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας.
iii. Στην έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων, συλλογικών τόμων και περιοδικών εκδόσεων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων και γενικά, την ανάληψη επιμορφωτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται κυρίως σε εκπαιδευτικούς.

B) Όσον αφορά τη διδασκαλία της Eλληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, το EMΔΔEΓ αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη των εξής στόχων:

i. Άσκηση των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας της Eλληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.
ii. Συμμετοχή σε δράσεις για τη διάδοση και διδασκαλία της Eλληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικότεροι στόχοι:
α) Πραγματοποίηση σεμιναρίων και ανταλλαγή φοιτητών και φοιτητριών και διδακτικού προσωπικού με ξένα ιδρύματα στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ή άλλων διεθνών δράσεων.

β) Σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων, συγγραφή εγχειριδίων και γενικά παραγωγή διδακτικού υλικού.

γ) Ανίχνευση και ανάλυση αναγκών συγκεκριμένων ομάδων που ενδιαφέρονται να μάθουν την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.

δ) Διδασκαλία της Eλληνικής σε ομογενείς ή αλλογενείς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Eλληνική.

ε) Διδασκαλία της Ελληνικής σε μετανάστες/-ριες.

στ) Tαχύρρυθμη διδασκαλία της Eλληνικής κατά τους θερινούς μήνες σε σεμιναριακά μαθήματα ειδικά για ενήλικους επισκέπτες/τριες, επιχειρηματίες ή νέους και νέες από ξένες χώρες (φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, εργαζόμενους/ες κ.ά.).

Γ) Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μελέτη και ανάλυση της Νέας Ελληνικής, το Εργαστήριο ΜΔΔΕΓ δραστηριοποιείται στις εξής κατευθύνσεις:

i. δημιουργία και αξιοποίηση αρχείων από προφορικά και γραπτά corpora και ανάλυσή τους,

ii. οργάνωση και υποστήριξη ομάδων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας γύρω από θέματα της Νέας Ελληνικής και ιδιαίτερα της κοινωνικής και γεωγραφικής ποικιλότητάς της,

iii. συμμετοχή σε διατμηματικές, διαπανεπιστημιακές και διακρατικές ερευνητικές συνεργασίες,

iv. υποστήριξη των γλωσσολογικών, κοινωνιογλωσσολογικών και γλωσσοδιδακτικών μαθημάτων που προσφέρονται στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο,

v. διάχυση της επιστημονικής γνώσης, με διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων.